De beste tandpasta kiezen van 2024

Tandpasta speelt een cruciale rol bij een gezond gebit. Met zoveel keuzes online te verkrijgen tandpasta’s is het lastig om de beste tandpasta uit te kiezen. Het kan een uitdaging zijn om de juiste tandpasta te kiezen, omdat elk merk verschillende beloften doet, zoals het bereiken van een wit gebit of het verlichten van pijn bij gevoelige tanden. In de overvloed van keuzes in de supermarkt of drogist is het lastig om de juiste beslissing te nemen. Daarom heeft tandenborstelexpert.nl de beste tandpasta’s voor dagelijks gebruik vergeleken. Deze tandpasta’s zijn geselecteerd op basis van hun effectiviteit tegen gaatjes, bescherming en smaak.

> Bekijk hier alle verkrijgbare tandpasta’s op Tandenborstelexpert.nl 

Kies voor een tandpasta met fluoride

Het is geen geheim dat fluoride de held is als het gaat om het voorkomen van gaatjes. Studies hebben aangetoond dat tandpasta met fluoride het aantal gaatjes met maar liefst 100% kan verminderen. Dus bij het kiezen van jouw tandpasta, zorg ervoor dat fluoride een hoofdingrediënt is. Ongeveer 90% van de tandpasta’s op de markt bevat fluoride, dus waarom het risico lopen op gaatjes?

Wanneer je last gevoelige tanden hebt, dan kan het glazuur dunner zijn dan normaal. Hierdoor kunnen zenuwen blootgesteld worden aan extreme prikkels, zoals bij warme dranken als koude dranken. Ook bij zoetigheid of lucht kan gevoeligheid aan je tanden erger worden. Een tandpasta met fluoride kan helpen om het glazuur te versterken en te beschermen tegen deze prikkels, waardoor de gevoeligheid afneemt.

Bij het kiezen van een fluoride tandpasta let je op het fluoridegehalte. Fluoride wordt uitgedrukt in ppm. De meeste tandpasta’s bevatten een fluoridegehalte tussen 1000 en 1500 ppm. Dit zorgt voor een bescherming tegen gevoelige tanden en tandbederf. Daarnaast kun je ook letten op andere ingrediënten die kunnen helpen bij gevoelige tanden, zoals kaliumnitraat of strontiumchloride. Deze ingredienten helpen je zenuwuiteinden kalmeren en de oorzaken van gevoeligheid verminderen. Ook is het belangrijk om regelmatig je tandarts te bezoeken voor controle en advies over de juiste tandverzorging, inclusief het kiezen van de juiste tandpasta voor jouw specifieke behoeften.

De kracht van tandpasta voor een goede bescherming en verzorging

Wat wil je dat jouw tandpasta doet? Moet het gaatjes voorkomen, tandvleesproblemen genezen, aanslag verwijderen of je tanden witter maken? Idealiter zou jouw tandpasta al deze functies moeten vervullen. Kies voor een tandpasta die niet alleen reinigt, maar ook beschermt en verzorgt. Bekijk de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat jouw tandpasta alle benodigde elementen bevat om jouw glimlach te laten stralen.

Tandenborstelexpert staat klaar om je te begeleiden bij het maken van de beste keuze door de spotlight te richten op vier verschillende tandpasta’s die zowel een goede bescherming als verzorging bieden:

De schurende werking van tandpasta’s

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de schurende werking van de tandpasta. Tandpasta’s bevatten doorgaans 20 tot 50% schuurmiddel. Dit kan essentieel zijnvoor het verwijderen van aanslag van het tandoppervlak. Tijdens het poetsen wordt een minuscule hoeveelheid glazuur of tandbeen verwijderd. Het schuurmiddel in tandpasta’s is zorgvuldig gekozen, zodat het voldoende slijtage veroorzaakt tijdens het poetsen, maar niet tot overmatige slijtage leidt.

Vroeger werden natuurlijke producten zoals klei, amaril en kalk gebruikt als slijpmiddel, maar tegenwoordig worden voornamelijk kunstmatig geproduceerde slijpmiddelen, abrasieven genaamd, gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de korrelgrootte, de vorm van de deeltjes en de mate van kristalliniteit beter constant kunnen worden gehouden. De meest gebruikte slijpmiddelen in tandpasta’s zijn momenteel brushiet, calciumcarbonaat, aluminiumoxide en silica. Voor gevoelige tandhalzen is een tandpasta met een lagere schurende werking ideaal om te voorkomen dat het tandweefsel wordt aangetast. Aan de andere kant, voor het verwijderen van hardnekkige aanslag, kan een tandpasta met een hogere schurende werking nuttig zijn voor een witter gebit, maar wees voorzichtig met overmatig gebruik om slijtage te voorkomen.

Smaakvolle keuze

Tandpasta komt in allerlei smaken en varianten, van klassieke munt tot exotische fruitige aroma’s. Kies een smaak die jou aanspreekt en je aanmoedigt om regelmatig te poetsen. Maar onthoud, terwijl smaak belangrijk is, moet de effectiviteit van de tandpasta niet worden verwaarloosd. Zorg ervoor dat jouw tandpasta niet alleen goed smaakt, maar ook goed werkt voor jouw gebit. Hier zijn enkele van de meest voorkomende smaken en varianten die je kunt vinden:

  1. Pepermunt: Pepermuntsmaak is veruit de meest populaire keuze als het gaat om tandpasta. De verfrissende smaak van pepermunt laat je mond schoon en fris aanvoelen na het poetsen.
  2. Menthol: Menthol geeft een vergelijkbare verfrissende sensatie als pepermunt en wordt vaak gecombineerd met andere smaken zoals mint of eucalyptus.
  3. Fruitige smaken: Voor wie op zoek is naar iets anders dan de traditionele muntsmaak, zijn er tandpasta’s verkrijgbaar in een verscheidenheid aan fruitige smaken zoals aardbei, sinaasappel, en watermeloen.
  4. Kruiden: Sommige tandpasta’s bevatten kruidenextracten zoals kamille, salie of tijm, die een milde en aardse smaak geven aan de tandpasta en vaak worden gewaardeerd door mensen die gevoelig zijn voor sterke mintsmaken.
  5. Sensitive of milde smaken: Voor mensen met een gevoelige mond kunnen tandpasta’s met een milde smaak, zoals vanille of kokosnoot, een comfortabeler alternatief zijn voor de traditionele muntsmaken.

Het kiezen van de juiste smaak tandpasta is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.

De beste manier om tandpasta te gebruiken

Bij het kiezen van de beste tandpasta voor jou, laat je leiden door jouw persoonlijke behoeften en ervaringen. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Experimenteer met verschillende tandpastamerken en formules totdat je de perfecte tandpasta vindt die past bij jouw gebit en levensstijl. Vaak bestaan er misvattingen over hoeveel tandpasta je daadwerkelijk nodig hebt. Sommigen smeren een hele streep tandpasta op hun borstel, terwijl anderen het houden bij een bescheiden toefje ter groote van en ert is.

Maar wat is nu eigenlijk de optimale methode voor het poetsen van je tanden? Meer tandpasta gebruiken betekent niet per se betere resultaten. In feite adviseren tandartsen om slechts een streep van ongeveer één centimeter per poetsbeurt te gebruiken. Een andere veel voorkomende misvatting is dat grondig spoelen na het poetsen de effectiviteit van de tandpasta verbetert. In werkelijkheid kan het geen kwaad om licht te spoelen, waardoor er nog wat tandpasta achterblijft in je mond. Dit versterkt juist de werking van de tandpasta. Voor wie last heeft van gevoelige tanden en tandhalzen is het van belang om minstens twee keer per dag te poetsen. Overweeg ook een elektrische tandenborstel met druksensoren te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je het tandvlees niet onnodig belast wordt.

Naast de juiste tandpasta kan een elektrische tandenborstel een krachtige aanvulling zijn op je mondverzorgingsroutine. Met de juiste opzetborstels kan je elektrische tandenborstel specifieke behoeften aanpakken, zoals gevoelige tanden of tandvleesproblemen. Zo zorg je voor een complete en effectieve mondverzorging die je gebit gezond en stralend houdt.