Hoe effectief is mondwater?

Hoe effectief is mondwater?

Mondwater is tegenwoordig in allerlei soorten en merken te verkrijgen. Veel mensen hebben mondwater in hun badkamer staan. Hierdoor is mondwater een onderdeel geworden van een dagelijkse mondreiniging na iedere poetsbeurt. Je kunt mondwater gebruiken door even te spoelen. Het geeft direct een fris gevoel, maar is het ook gezond om mondwater te gebruiken? Wanneer kun je eigelijk het beste een mondspoel middel gebruiken? Hoe effectief is mondwater nu eigenlijk voor het gebit? Dit gaan wij je uitgebreid verder vertellen.

De werking van mondwater voor het gebit

Mondwater werkt het beste als je ervoor kiest om tweemaal per dag te spoelen. Je kunt mondwater het beste gebruiken na het poetsen, dit geef namelijk het beste resultaat. Gebruik een kleine hoeveelheid spoeling per keer. Laat mondwater ongeveer 30 seconden in je mondspoelen en vervolgens direct uitspugen. Mondwater heeft een vrij scherpe en karakteristieke smaak. Vaak is het even wennen om de spoeltijd van 30 seconden op te bouwen. Door de unieke formule van ingrediënten zoals oliën als thymol, eucalyptol, menthol, alcohol en methylsalicylaat zorgt het voor een doeltreffende werking om schadelijke bacteriën te bestrijden. Mondwater heeft ook een doeltreffende werking tegen tandbederf (cariës) en helpt tandplak direct verwijderen.

Het gebruik van mondwater heeft voor en nadelen

Veel mensen zijn opgegroeid met het merk Listerine mondwater. Tandartsen adviseren regelmatig om mondwater te gebruiken na elke poetsbeurt. Soms zijn tandartsen hierin wat terughoudender in geworden. Het is aangetoond wat mondwater in elk geval een extra fris mondgevoel geeft. Er zijn verschillende soorten merken mondwater online te verkrijgen. Niet iedere soort mondwater is goed voor het gebit, er zitten namelijk wat voor en nadelen aan het gebruik van mondwater.

Voordelen

 • Mondspoeling doodt de slechte bacteriën in je mond.
 • Mondwater heeft een fris gevoel (dit kan erg prettig zijn).
 • Mondspoeling komt op lastig bereikbare plekken in je mond.

Nadelen

 • Mondwater dood slechte bacteriën, maar ook goede bacteriën in je mond.
 • Een mondspoelmiddel met alcohol kan speekselproductie in je mond verminderen.

Wanneer spoelen met mondspoelmiddel?

Heb je last van gebitsproblemen, dan kan mondspoeling juist effectief zijn tegen, tandplak, gele tanden, ontstoken tandvlees, een droge mond, slechte adem, gaatjes of gevoelige tanden. Mondwater vervangt niet het dagelijks tandenpoetsen. Je kunt het wel gebruiken als aanvulling op je dagelijkse mondverzorging. Kies bij voorkeur voor een fles mondwater zonder alcohol. Laat je adviseren door de tandarts of vraag ons om advies welke mondspoelmiddel het beste bij jou behoeften past.

 • Wanneer je regelmatig last hebt van tandvleesontsteking, dan biedt Listerine mondwater met een anti-bacteriële werking een goede uitkomst om ontstoken tandvlees te verhelpen.
 • Heb je last van gevoelige tanden? Dit komt doordat het tandglazuur of terugtrekkend tandvlees, waardoor zenuwen geprikkeld raken en uiteindelijk pijn gaan doen. Vitis Sensitive of Meridol mondwater met kaliumnitraat helpt gevoeligheid van je tanden verminderen.
 • Als je vaak last hebt van een droge mond, kun je mondspoelmiddel gebruiken met xylitol. Dentaid Xeros spoelmiddel helpt droge mond verminderen en de mond te bevochtigen.
 • Je kunt een mondinfectie behalen door het gebruiken van spoelmiddel met chloorhexidine. De stoffen in Halita Mondwater hebben een antibacteriële werking.
 • Een gebitsreiniging met een beugel kan soms erg lastig zijn. Na het poetsen van de beugel blijven er nog vaak tandplak resten achter. Vitis Ortodontic mondspoeling gaat een stapje verder. Mondwater houdt de beugel goed schoon.
 • Ben je onder behandeling van een gebitsaandoening of andere tandheelkundige behandelingen, zoals bijvoorbeeld een kies laten trekken, kronen laten plaatsen of heb je last van aften. Dan kan Perio-Aid intensieve ondersteuning bieden om aandoeningen te verhelpen.
 • Je wilt tanden zichtbaar witter maken zonder het tandglazuur te beschadigen? Listerine Whitening of Vitis Whitening mondwater helpt bij hardnekkige vlekken van het tandoppervlak te verwijderen en de aanmaak van nieuwe vlekken te voorkomen.

Welke mondwater aanbieding kies jij?

Op tandenborstelexpert.nl heb je een ruime keuze uit verschillende merken, zoals Listerine, Oral-B, Elmex, Parodontax, Vitis, Gum, Perio-Aid, Xeros, Halita, BlueM of CB12.

Geef een reactie