Hoe verzorg ik mijn tanden goed?

Hoe verzorg ik mijn tanden goed?

Je tanden worden dagelijks meerdere malen blootgesteld aan suikerrijke drankjes of voedingsmiddelen. Door voeding ontstaan er bacteriën die in tandplak zitten. Wanneer je iedere keer eet of drinkt blijven er resten in het gebit achter. Deze resten samen met speeksel zorgen voor een laagje tandplak tussen de tanden. Tandplak hecht zich graag op het tandglazuur. De bacteriën die worden ontstaan door het zuur van suiker dat in voedselresten zit tasten het tandglazuur aan. Hierdoor kunnen gaatjes (cariës) ontstaan. Als je je tanden goed verzorgt, dan maak je de kans kleiner dat je gaatjes krijgt. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet.

Wat gebeurd er als ik mijn tanden niet verzorg?

Een slechte mondhygiëne vergroot de kans op ziektes. Door een slechte verzorging kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze bacteriën kunnen schade aan het gebit aanrichten. Wanneer je het gebit niet goed schoonmaak, dan blijft tandplak achter en tussen de tanden zitten. Als tandplak hard wordt, ontstaat er tandsteen. Tandplak en tandsteen is een broedplaats in de tussen ruimtes van de tanden, kiezen en het tandvlees. Deze ruimtes worden ook wel ‘pockets’ genoemd. Wanneer pockets niet op tijd verwijderd wordt door een mondhygiënist, kan het tandvlees gaan ontsteken. Het is dus belangrijk dat de tanden goed worden onderhouden, dit draagt bij aan het totale gezondheid van het gebit.

Enkele signalen van een slechte mondverzorging zijn:

  • Je hebt bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen.
  • Je tanden zijn erg gevoelig tegen koude en warme dranken.
  • Je hebt last van een slechte adem.
  • Je tanden en kiezen veranderen van plaats en staan losser van elkaar.

Alleen twee keer per dag tandenpoetsen om gaatjes af te weren is niet genoeg. Je dient je dagelijkse mondzorg aan te vullen met een reinigingsproducten die zorgen voor een complete mondverzorging. Een goede reiniging is een belangrijke factor om gebitsproblemen of aandoeningen te voorkomen.

Producten die nodig zijn voor een goede mondverzorging in 5 stappen

  1. Poets je tanden twee keer per dag. Een poetsduur duurt minimaal 2 minuten lang. Bijvoorkeur poets je met een elektrische tandenborstel met poetstimer. Het is aan te raden om een zachte borstel te gebruiken. Hierdoor kunnen tandvlees en tandglazuur niet beschadigd raken. Ook zijn zachte borstelharen effectiever bij het verwijderen van tandplak. Het is gebleken dat een elektrische tandenborstel de beste resultaten bereiken om effectief tandplak te verwijderen. Bekijk hier: hoe kies je een tandenborstel.
  2. Vergeet niet je tong te poetsen of schrapen. Het is aanbevolen om je gebit te reinigen na het tandenpoetsen met een tongschraper. Op de tong blijven namelijk bacteriën zitten. Door een tongschraper te gebruiken verwijder je witte aanslag op de tong en voorkom je slechte adem.
  3. Het klikt misschien vreemd, maar tandpasta is enorm belangrijk bij een goede mondverzorging. Kies een goede tandpasta uit bijvoorkeur van bekende merken als Sensodyne, Oral B, Parodontax of Vitis. Het is belangrijk dat je tandpasta gebruikt met fluoride. Fluoride voorkomt namelijk gaatjes en kan ook beginnende gaatjes herstellen.
  4. Gebruik een flosser, rager of stoker voor inderdentale ruimtes. Om zoveel mogelijk tandplaque te verwijderen dien je naast het poetsen ook interdentale reiniging te combineren. Bekijk hier: hoe kies je de juiste rager.
  5. Gebruik mondspoeling om slechte bacteriën uit je mond te verwijderen.

Hoevaak naar de tandarts gaan?

Een vraag die wij regelmatig krijgen: hoe verzorg ik mijn tanden goed? Natuurlijk is het belangrijk om goed te poetsen en ruimtes schoonmaken. Een goede reiniging voorkomt vorming van tandsteen. Alsnog kunnen er gaatjes ontstaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij je tandarts. De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Bij sommige mensen is een tandartscontrole slechts één keer per jaar. Een bezoek aan de tandarts geeft een goede indicatie over de staat van je gebit. Wanneer je niet naar de tandarts gaat en een tandartscontrole uitstelt, kan het gebit slechter worden. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is om je gebit te herstellen. De kosten zullen daarin tegen ook hoger uitvallen. Wellicht is het daarom handig om de keuze te maken om minimaal twee keer naar de tandarts te gaan.

Geef een reactie