Kunstgebit reinigen, zo maak je het beste schoon

Kunstgebit reinigen

Een kunstgebit kan een geweldige oplossing zijn voor mensen die hun natuurlijke tanden hebben verloren. Maar net als bij natuurlijke tanden is het belangrijk om je kunstgebit goed te onderhouden en schoon te houden. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het beste voor je kunstgebit kunt reinigen, zodat het er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang meegaat.

Waar moet je op letten bij het verzorgen van je gebitsprothese

Het verzorgen van je kunstgebit is van cruciaal belang voor je mondgezondheid en algemeen welzijn. Hier zijn 5 tips waar je op moet te letten:

 • Dagelijkse reiniging: Reinig je kunstgebit dagelijks met een zachte borstel en milde zeep. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, die je kunstgebit kunnen beschadigen.
 • Spoelen na het eten: Spoel je kunstgebit af met water na elke maaltijd om voedselresten te verwijderen. Dit voorkomt bacteriële groei en onaangename geuren.
 • Gebruik geen tandpasta: Gebruik nooit tandpasta om je kunstgebit te poetsen, omdat dit krassen kan veroorzaken. Er zijn speciale kunstgebit reinigers beschikbaar.
 • Laat je kunstgebit niet uitdrogen: Bewaar je kunstgebit altijd in een vochtige omgeving om uitdroging te voorkomen. Gebruik een speciale gebitsbakje of een glas water om je kunstgebit ‘s nachts in te bewaren.
 • Regelmatige controles: Bezoek regelmatig je tandarts voor controle en onderhoud van je kunstgebit. Ze kunnen kleine problemen opsporen voordat ze ernstiger worden.

Welke soorten kunstgebit er zijn

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, afhankelijk van je specifieke behoeften:

 1. Volledig kunstgebit: Dit type kunstgebit vervangt alle tanden in de boven- en/of onderkaak. Het wordt ondersteund door het tandvlees en soms door zuignappen.
 2. Partieel kunstgebit: Een partieel kunstgebit vervangt slechts enkele ontbrekende tanden en rust op de resterende natuurlijke tanden. Het helpt om de vorm en functionaliteit van je mond te herstellen.
 3. Implantaatgedragen kunstgebit: Dit type kunstgebit is bevestigd aan tandheelkundige implantaten, waardoor het stabieler en comfortabeler is dan traditionele kunstgebitten.
 4. Overkappingsprothese: Een overkappingsprothese wordt ondersteund door implantaten, maar kan ook nog enkele natuurlijke tanden behouden. Dit biedt extra stabiliteit.

Beste beste manier om kunstgebit schoon te houden

Net zoals natuurlijke tanden en kiezen vatbaar zijn voor verkleuring, geldt dit ook voor kunstgebitten. Verschillende oorzaken, zoals het consumeren van rode wijn, thee, koffie, en het gebruik van nicotineproducten, kunnen leiden tot kleurveranderingen en aanslag op het kunstgebit. Bovendien kunnen sommige medicijnen, zoals ijzertabletten, vlekken veroorzaken. Dit benadrukt het belang van dagelijkse reiniging van je kunstgebit. Als je je kunstgebit poetst, is het slim om eerst de wasbak halfvol met water te laten lopen. Mocht je kunstgebit tijdens het poetsen uit je handen glippen, dan zal het in ieder geval zacht landen in het water in plaats van op de harde wasbak.

De stappen om te reinigen

 • Poets tweemaal daags met een tandenborstel.
 • Gebruik ragers onder bruggen en steggen.
 • Tandpasta met fluoride is niet nodig.
 • Als je nog eigen tanden en kiezen hebt, gebruik dan wel tandpasta zonder fluoride.

Waarom je nachts geen kunstgebit moeten dragen

Het is van groot belang om ‘s nachts je kunstgebit uit te nemen en te laten rusten, om diverse redenen.

1. Tandvleesgezondheid: Het verwijderen van je kunstgebit gedurende de nacht geeft je tandvlees de nodige rust. De voortdurende druk van het dragen van een prothese kan leiden tot irritatie en ontsteking van het tandvlees.

2. Reiniging en onderhoud: Gedurende de nacht kun je je kunstgebit grondig reinigen en laten weken in een speciale reinigingsoplossing. Dit bevordert de hygiëne en verlengt de levensduur van je prothese.

3. Verbeterde slaapkwaliteit: Het dragen van een kunstgebit tijdens het slapen kan ongemak veroorzaken en je slaapkwaliteit verminderen. Door het ‘s nachts uit te nemen, kun je beter slapen en genieten van een rustige nachtrust.

Kortom, door de juiste stappen te volgen en je kunstgebit op de juiste manier op te bergen, kun je ervoor zorgen dat het kunstgebit goed blijft functioneren en er mooi uitziet, terwijl je je algehele welzijn bevordert. Vergeet ook niet om regelmatig je tandarts te raadplegen voor professioneel advies en onderhoud.

Geef een reactie