Veelgemaakte fouten tijdens het tandenpoetsen

Veelgemaakte fouten tijdens het tandenpoetsen

Tandenpoetsen is een essentiële dagelijkse activiteit die zorgt voor een schoon en fris gebit. Hoewel het een eenvoudige handeling lijkt, maken veel mensen toch fouten bij het tandenpoetsen. Misschien geldt dit ook voor jou. Je vraagt je misschien af hoe je ervoor kunt zorgen dat je het goed doet. In dit artikel vertellen wij je alles over de veelgemaakte fouten tijdens een tandenpoetsen en hoe je fouten kunt voorkomen.

Focus volledig op het tandenpoetsen en vermijd afleidingen

Het is begrijpelijk dat dagelijkse taken soms saai kunnen zijn, en tandenpoetsen valt daar ook onder. Maar let op dat je jezelf niet afleidt tijdens het poetsen. Vermijd bijvoorbeeld praten met anderen in de badkamer, het uitvoeren van huishoudelijke klusjes zoals de was doen terwijl je met een tandenborstel in je hand of mond staat, of het haastig combineren van tandenpoetsen met douchen. Het is beter om je alleen op het tandenpoetsen te concentreren.

Zorg voor een complete mondverzorging

Tandenpoetsen betekent niet alleen het gebruik van een elektrische of handtandenborstel, tweemaal daags gedurende twee minuten. Het gaat verder dan dat! Het is belangrijk om aandacht te besteden aan alle delen van de mond waar bacteriën zich kunnen ophopen, zoals:

  • Het gebit: Maak gebruik van hulpmiddelen zoals een elektrische tandenborstel, monddouche, flosdraad, tandenstokers of ragers om je tanden grondig te reinigen. Deze tools helpen bij het verwijderen van tandplak en voedselresten tussen de tanden en kiezen, wat essentieel is om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen.
  • De tong: Vergeet niet om je tong te reinigen, aangezien hier bacteriën kunnen ophopen die een slechte adem kunnen veroorzaken. Gebruik een elektrische tandenborstel of een tongschraper/tongreiniger om de tong zachtjes schoon te maken en de bacteriën te verwijderen. Dit draagt bij aan een frisse adem en een gezonde mondhygiëne.
  • Het tandvlees: Besteed speciale aandacht aan het tandvlees, aangezien gezond tandvlees essentieel is voor een sterk gebit. Reinig het tandvlees zorgvuldig met een elektrische tandenborstel om tandplak te verwijderen en tandvleesaandoeningen zoals gingivitis te voorkomen. Door regelmatig je tandvlees te reinigen, houd je het gezond en draag je bij aan een optimale mondgezondheid.

Poets niet meteen na het eten of drinken

Na het eten of drinken blijft er vaak een vieze smaak in de mond achter, vooral bij het eten van zure voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap, citroen, mandarijn of limoen. Het is verleidelijk om meteen je tanden te gaan poetsen, maar dit is absoluut niet aan te raden. Zuur voedsel tast namelijk het tandglazuur aan. Wacht minstens een uur voordat je je tanden poetst, zodat het speeksel in je mond het tandglazuur op een natuurlijke manier kan herstellen. Een andere optie is het drinken van een glas water om het zuur weg te spoelen.

Poets niet te kort of te lang

Tandartsen wereldwijd raden aan om minimaal 2 minuten te poetsen, minstens twee keer per dag. Veel mensen poetsen echter te kort omdat ze het saai vinden. Hier zijn drie oplossingen voor:

  • Elektrische tandenborstel met Bluetooth-functie: Verbind de tandenborstel met een app zoals Oral-B of Philips Sonicare, die een timer heeft om de poetstijd bij te houden.
  • Een elektrische tandenborstel heeft een interactief display op het handvat. Dit display toont onder andere de poetsmodus, de timer en de poetsdrukindicator. Door de timer functie op het handvat poets het gebit altijd binnen de aanbevolen poetsminuten.
  • Oral-B SmartGuide: Dit is een klokje dat je kunt koppelen aan bepaalde typen elektrische tandenborstels van Oral-B. Het houdt de poetstijd bij.
  • Oral-B SmartPhone telefoonhouder: Deze houder kun je aan een spiegel of raam bevestigen, zodat je je telefoon erin kunt plaatsen. Op die manier kun je bijvoorbeeld de Oral-B app goed in de gaten houden.

Door gebruik te maken van een van deze oplossingen wordt tandenpoetsen wat uitdagender en blijf je de juiste poetstijd aanhouden.

Geef een reactie