Wanneer tandenpoetsen: voor of na het ontbijt?

Wanneer tandenpoetsen: voor of na het ontbijt?

Dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen is geen geheim meer. Maar is de timing van tandenpoetsen ook belangrijk? Wij krijgen regelmatig de vraag wanneer tandenpoetsen voor of na het ontbijt? Misschien heb jij deze vraag ook al eens aan jezelf gesteld, dat is namelijk niet zo gek.

Voedingsmiddelen tasten onze tanden en hun beschermlaag aan. Het tandglazuur kan daarom voor een korte tijd verzwakken. Wanneer je binnen een bepaald tijdsbestek je tandenpoetst, dan verwijder je tandplak van de buitenste laag van het glazuur. Om je tanden goed te onderhouden is het daarom niet alleen belangrijk om dagelijks te poetsen, maar ook om rekening te houden met het poetsen voor of na het eten. In dit artikel vertellen wij je waarom het uitmaakt om beter na het ontbijt te poetsen.

Het beste moment om te poetsen

Sommige mensen kiezen ervoor om zijn tanden voor het ontbijt te poetsen, terwijl de ander juist ervoor kiezen om dit na het ontbijt te doen. Ook zijn er mensen die in de ochtend poetsen overslaan, dit is natuurlijk een absolute no-go. Gedurende nacht komen er allerlei zuren, speeksel en bacteriën in je mond vrij. Bacteriën in je mond zorgen voor een slechte ochtendadem en veranderen suikers om in zuren. Daarom zijn suikerhoudende producten ook echt slecht voor je tanden, omdat ze gedurende nacht effect op het glazuur hebben.

Door voedingsmiddelen, zoals granen, fruit, melk, koffie of thee hebben effect op de pH-waarde van het gebit. Door ‘s ochtends na het ontbijt te poetsen blijven je tanden schoon en gezond. Na het ontbijt poetsen is daarom een stuk logischer, omdat je daarmee alle tandplak en etensresten tussen je tanden wegpoetst. Wanneer je voor het ontbijt poetst en vervolgens aan je ochtend ontbijt gaat beginnen, dan blijft gedurende dag etensresten tussen je tanden zitten. Als speeksel, voedsel, vloeistoffen samen in je mond komen, dan kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die het tandvlees en tandglazuur kunnen aantasten. Het is daarom belangrijk dat tandplak tijdig, maar ook grondig wordt verwijderd om verkalking en tandsteen te voorkomen.

Hoelang moet je wachten met poetsen na het eten?

Onze tip is om niet direct na het eten te poetsen, maar een half uur te wachten voor je gaat beginnen met tandenpoetsen. Na het eten komen er namelijk zuren in je mond vrij. Speeksel heeft tijd nodig om zich te vormen en te neutraliseren in je mond. Wanneer je direct na het eten poetst of schrobt, dan is de kans op verzwakking van het tandglazuur groter. Daarom komt tanderosie of gevoelige tanden regelmatig voor bij mensen die last hebben gevoeligheid bij koude en warme dranken. Ook kun je sneller gaatjes ontwikkelen doordat het tandglazuur is aangetast. Natuurlijk zijn er ook hulpmiddelen om tandglazuur te versterken en gevoelige tanden of tandvlees te beperken. Gebruik daarom altijd een elektrische tandenborstel die zacht is voor je tanden en tandvlees, zoals bijvoorbeeld een Oral B of Philips Sonicare elektrische tandenborstel. Samen met een bijpassende tandpasta kun je het gebit dagelijks poetsen.

Welke tandpasta past het beste bij jou?

Tandpasta is essentieel bij een goede mondverzorging. Welke tandpasta je ‘s ochtends het beste kunt gebruiken hangt af van de behoeften en wensen van je gebit. Zo kun je kiezen uit tandpasta voor gevoelige tanden, tegen bloedend tandvlees, voor een goede mondweerstand, tegen gaatjes of voor wittere tanden. Ben jij benieuwd welke tandpasta het beste bij jouw gebit past?

Hieronder hebben wij enkele tandpasta’s geselecteerd voor die past bij elk type gebit.

Advies nodig? Stel je vraag aan onze expert

Wanneer je advies nodig hebt over mondverzorging of vragen hebt over onze producten, neem dan contact op met onze klantenservice.

Geef een reactie