Tanderosie: Wat het is en hoe je het kunt voorkomen

Een gezond gebit is essentieel voor een stralende glimlach en een goede mondgezondheid. Tanderosie is een veelvoorkomend probleem dat de gezondheid van je tanden kan aantasten. In deze blog gaan we dieper in op wat tanderosie is, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het proces waarbij het tandglazuur geleidelijk wordt aangetast door zure stoffen. Het tandglazuur is de harde buitenlaag van je tanden en beschermt ze tegen slijtage en beschadiging. Wanneer het tandglazuur wordt aangetast, kan dit leiden tot gevoelige tanden, verkleuringen en zelfs tandbederf.

Ontdek de belangrijkste oorzaken van tanderosie

 1. Zure voedingsmiddelen en dranken: Het regelmatig consumeren van zure voedingsmiddelen en dranken zoals citrusvruchten, frisdranken, vruchtensappen en zure snoepjes kan bijdragen aan tanderosie. Deze zure stoffen komen rechtstreeks in contact met je tanden en kunnen het tandglazuur verzwakken.
 2. Maagzuur: Mensen die last hebben van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of regelmatig braken als gevolg van eetstoornissen, kunnen te maken krijgen met tanderosie als gevolg van het aanhoudende contact van maagzuur met de tanden.
 3. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en vitamine C-tabletten, kunnen zuur in de mond vrijmaken en bijdragen aan tanderosie als ze niet op de juiste manier worden ingenomen.
 4. Gebitsslijpen: Overmatig knarsetanden of tandenknarsen kan leiden tot slijtage van het tandglazuur, waardoor het vatbaarder wordt voor tanderosie.
 5. Slechte mondhygiëne: Onvoldoende tandenpoetsen en flossen kan leiden tot de opbouw van tandplak, wat kan bijdragen aan de vorming van zuren die tanderosie veroorzaken.

Ontdek 6 essentiële tips om gebitsaandoening te voorkomen en je glimlach te beschermen

 1. Beperk de consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken: Vermijd overmatige inname van zure voedingsmiddelen en dranken. Als je ze consumeert, spoel dan je mond met water na het eten of drinken ervan.
 2. Gebruik een rietje: Als je frisdranken, vruchtensappen of andere zure dranken drinkt, gebruik dan een rietje om het contact met je tanden te verminderen.
 3. Drink water: Water helpt de zuurgraad in je mond te neutraliseren en spoelt resten weg. Drink regelmatig water, vooral na het eten of drinken van zure producten.
 4. Verbeter je mondhygiëne: Poets je tanden minstens twee keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoride-tandpasta. Flos dagelijks om tandplak te verwijderen. Raadpleeg regelmatig een tandarts voor professionele reiniging en controle.
 5. Draag een mondbeschermer: Als je last hebt van bruxisme (tandenknarsen) tijdens de slaap, overweeg dan het dragen van een mondbeschermer om je tanden te beschermen tegen slijtage.
 6. Gebruik fluorideproducten: Fluoride versterkt het tandglazuur en beschermt tegen tanderosie. Gebruik fluoride-tandpasta en overweeg het spoelen met een fluoride mondwater.

Shop hier alles wat je nodig hebt

6 stuks
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: €37.95.Huidige prijs is: €34.95.
6 stuks

> Ondek het volledige assortiment tandpasta’s op Tandenborstelexpert.nl 

Effectieve behandelingen voor tanderosie: herstel en bescherm je glimlach

Als tanderosie al heeft plaatsgevonden, kan een tandarts verschillende behandelopties aanbevelen, afhankelijk van de ernst van de schade. Dit kan het gebruik van fluoridebehandelingen, vullingen of in ernstige gevallen het plaatsen van kronen omvatten. Tanderosie is een veelvoorkomend probleem dat de gezondheid en esthetiek van je gebit kan beïnvloeden. Door bewust te zijn van de oorzaken van tanderosie en preventieve maatregelen te nemen, zoals het beperken van de inname van zure voedingsmiddelen, het verbeteren van je mondhygiëne en het regelmatig bezoeken van de tandarts, kun je tanderosie helpen voorkomen. Zorg goed voor je tanden en behoud een gezonde glimlach!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies door onze experts? Neem dan contact op met de klantenservice. Wat je vraag ook is, wij helpen je graag verder.

Geef een reactie