Teruggetrokken tandvlees: oorzaken, symptomen en behandeling

Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees, ook wel gingivale recessie genoemd, is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het treedt op wanneer het tandvlees zich terugtrekt en het onderliggende tandvlees en zelfs de wortel van de tand blootlegt. Dit kan leiden tot gevoeligheid, blootstelling van de tandwortel en zelfs het verlies van tanden. In deze blogpost bespreken we de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van het tandvlees.

Teruggetrokken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Tandvleesaandoeningen: Langdurige gingivitis of parodontitis kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. Ontsteking en infectie van het tandvlees veroorzaken schade aan de vezels en het bot dat het tandvlees op zijn plaats houdt, waardoor het zich kan terugtrekken.
 • Slechte mondhygiëne: Onvoldoende tandenpoetsen, flossen en regelmatige tandartscontroles kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van teruggetrokken tandvlees. Plaque en tandsteen kunnen zich ophopen en tandvleesaandoeningen veroorzaken.
 • Tandenknarsen en klemmen: Het constant op elkaar klemmen van de tanden of het knarsen kan leiden tot overmatige druk op het tandvlees, waardoor het terugtrekt.
 • Gebitsafwijkingen: Afwijkende tandposities of een onjuiste beet kunnen druk uitoefenen op het tandvlees, waardoor het geleidelijk terugtrekt.
 • Te hard poetsen of het gebruik van een harde tandenborstel: Een verkeerde poetstechniek kan bijdragen aan het ontstaan van teruggetrokken tandvlees. Het tandvlees is gevoelig en kan beschadigd raken door te veel druk of wrijving tijdens het poetsen. Dit kan leiden tot irritatie, ontsteking en uiteindelijk tot het terugtrekken van het tandvlees. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het poetsen en gebruik te maken van een zachte tot medium opzetborstel, zoals de Oral-B Sensitive Clean of iO Gentle Care. Hiermee kun je effectief tandplak verwijderen zonder het tandvlees te beschadigen. Tanden moeten worden gepoetst met zachte, cirkelvormige bewegingen in plaats van agressief heen en weer te schrobben. Bovendien is de techniek die wordt gebruikt bij het poetsen van groot belang. Een juiste poetsmethode, zoals de Bass-methode of de Modified Bass-methode, helpt ervoor te zorgen dat u zorgvuldig en grondig poetst zonder het tandvlees te beschadigen.

Ontdek hoe je het kunt herkennen

 • Blootstelling van de tandwortel: Het tandvlees trekt zich terug, waardoor de wortel van de tand zichtbaar wordt en de tanden langer lijken.
 • Gevoeligheid: Blootliggende tandwortels kunnen gevoeligheid veroorzaken, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken. Dit kan resulteren in een scherpe pijn of een kortdurend ongemak.
 • Tandgevoeligheid tijdens het poetsen: Teruggetrokken tandvlees kan gevoeligheid veroorzaken wanneer u uw tanden poetst. Het kan oncomfortabel aanvoelen wanneer de tandenborstelharen in contact komen met het blootgestelde tandworteloppervlak.
 • Ontstoken tandvlees: Het teruggetrokken tandvlees kan ontstoken raken, wat resulteert in roodheid, zwelling en bloeding tijdens het tandenpoetsen of flossen. Ontstoken tandvlees kan ook gepaard gaan met een slechte adem.
 • Veranderingen in tandpositie: In sommige gevallen kan teruggetrokken tandvlees leiden tot veranderingen in de positie van de tanden. Dit kan leiden tot een ongelijke uitlijning van de tanden of openingen tussen de tanden.

Ontdek hoe je het kunt behandelen

Het is belangrijk om alert te zijn op deze tekenen en symptomen en indien nodig een afspraak te maken met de tandarts. Een tandheelkundig professional kan de conditie van het tandvlees beoordelen, de oorzaak van het probleem vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen om verdere schade te voorkomen. De behandeling van teruggetrokken tandvlees is afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Tandvleestransplantatie: Bij deze procedure wordt weefsel uit het gehemelte of een ander deel van de mond genomen en op het teruggetrokken gebied geplaatst om het tandvlees te herstellen.
 • Tandvleesontsteking behandelen: Als tandvleesaandoeningen de oorzaak zijn van het teruggetrokken tandvlees, kan de behandeling zich richten op het bestrijden van ontstekingen en infecties. Dit kan onder meer het reinigen van de tandworteloppervlakken en het voorschrijven van medicatie omvatten.
 • Chirurgische ingrepen: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het tandvlees te herstellen en het bot te regenereren. Dit omvat procedures zoals een bottransplantatie of een botregeneratiebehandeling.
 • Goede mondhygiëne: Het handhaven van een goede mondhygiëne is essentieel bij de behandeling en het voorkomen van teruggetrokken tandvlees. Regelmatig tandenpoetsen met de juiste tandpasta, flossen en mondspoelingen gebruiken kunnen helpen bij het verminderen van plaquevorming en het behoud van gezond tandvlees.

Shop alles wat je nodig hebt voor een gezonder tandvlees

Om teruggetrokken tandvlees te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

Op = Op
NIEUW
Uitverkocht
49.95
Uitverkocht
204.95

Teruggetrokken tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om het probleem vroegtijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Raadpleeg de tandarts als je symptomen van teruggetrokken tandvlees opmerkt, zodat zij een passende behandeling kunnen aanbevelen. Door een goede mondhygiëne te handhaven en regelmatige tandheelkundige controles te ondergaan, kan helpen teruggetrokken tandvlees te voorkomen en je mondgezondheid te behouden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies door onze experts? Neem dan contact op met de klantenservice. Wat je vraag ook is, wij helpen je graag verder.

Geef een reactie