Zwangerschap en mondverzorging

Zwangerschap en mondverzorging

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en dat geldt ook voor je mondgezondheid. Veranderingen in hormoonspiegels en een verhoogde bloedcirculatie kunnen namelijk invloed hebben op je tandvlees en tanden. In deze blog geven we je tips en advies over mondverzorging tijdens de zwangerschap, zodat je een stralende glimlach kunt behouden.

Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschap is een prachtige fase in het leven van een vrouw, maar het brengt ook veranderingen in het lichaam met zich mee. Een van de veelvoorkomende mondgezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap is zwangerschapsgingivitis. Deze aandoening, die wordt gekenmerkt door ontstoken en bloedend tandvlees, kan ongemak veroorzaken. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van zwangerschapsgingivitis bespreken.

Zwangerschapshormonen, met name progesteron, spelen een cruciale rol bij het ontstaan van zwangerschapsgingivitis. Deze hormonen kunnen de bloedtoevoer naar het tandvlees verhogen, waardoor het gevoeliger wordt voor plaque en bacteriële infecties. Bacteriële plaque kan zich ophopen rond de tanden en tandvleesrand, wat leidt tot ontsteking en irritatie.

Symptomen van zwangerschapsgingivitis:

 1. Rood en gezwollen tandvlees.
 2. Bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen of flossen.
 3. Gevoeligheid of pijn in het tandvlees.
 4. Slechte adem.
 5. Veranderingen in de stand van de tanden of beet.

Behandeling van zwangerschapsgingivitis: Hoewel zwangerschapsgingivitis ongemak kan veroorzaken, kan het worden behandeld en beheerd met de juiste zorg. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:

 1. Mondhygiëne: Het handhaven van een goede mondhygiëne is essentieel. Poets je tanden minstens twee keer per dag met een zachte tandenborstel en gebruik dagelijks een interdentale rager. Overweeg ook om een antibacteriële mondspoeling in combinatie met een flosser te gebruiken na overleg met je tandarts.
 2. Regelmatige tandheelkundige controles: Bezoek regelmatig je tandarts, bij voorkeur tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Een professionele reiniging kan helpen om plaque en tandsteen te verwijderen.
 3. Dieet: Let op je voeding. Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine D en calcium, om de gezondheid van je tandvlees te ondersteunen.
 4. Hydratatie: Drink voldoende water om je mond gehydrateerd te houden en de speekselproductie te stimuleren. Speeksel helpt bij het neutraliseren van zuren en beschermt je tanden en tandvlees.
 5. Stressmanagement: Zwangerschap kan stressvol zijn, maar het beheersen van stress kan helpen om het risico op zwangerschapsgingivitis te verminderen. Probeer te ontspannen.

Het Verband tussen Parodontitis en Vroeggeboorte

Vroeggeboorte is een ernstige complicatie waarbij een baby wordt geboren vóór de 37e week van de zwangerschap. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij de pasgeborene. Recente studies hebben aangetoond dat parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesaandoeningen, mogelijk geassocieerd is met een verhoogd risico op vroeggeboorte. In dit artikel zullen we het verband tussen parodontitis en vroeggeboorte bespreken, inclusief de oorzaken, risico’s en mogelijke preventieve maatregelen.Parodontitis is een infectieziekte die het tandvlees en het omliggende weefsel aantast. Het kan worden veroorzaakt door langdurige ophoping van bacteriële plaque rond de tanden en onder de tandvleesrand. Deze bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken die zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Tijdens de zwangerschap kunnen de bacteriën en ontstekingsstoffen in de bloedbaan terechtkomen en de placenta bereiken, wat kan leiden tot vroeggeboorte.

Let goed op de gezondheid van je mond

Dus zelfs na de geboorte is het belangrijk om je mondgezondheid serieus te nemen. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan mondverzorging, aangezien hormonale veranderingen kunnen leiden tot verhoogde gevoeligheid van het tandvlees en een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen. Hier zijn enkele mondverzorgingsproducten die kunnen helpen bij het ondersteunen van een goede mondgezondheid tijdens de zwangerschap:

Zachte tandenborstel

Kies voor een zachte tandenborstel met fijne, afgeronde haren om je tandvlees te beschermen en irritatie te voorkomen. Een zachte borstelharen helpen ook bij het verwijderen van tandplak zonder te hard op het tandvlees te drukken.

Oorspronkelijke prijs was: €64.95.Huidige prijs is: €48.95.
Oorspronkelijke prijs was: €129.95.Huidige prijs is: €77.95.
Oorspronkelijke prijs was: €129.95.Huidige prijs is: €89.95.

Tandpasta met fluoride

Gebruik een tandpasta met fluoride, aangezien dit helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Controleer wel of de tandpasta geschikt is voor zwangere vrouwen en raadpleeg indien nodig je tandarts.

6 stuks
Oorspronkelijke prijs was: €40.95.Huidige prijs is: €34.95.
6 stuks
Oorspronkelijke prijs was: €38.10.Huidige prijs is: €34.95.
6 stuks
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: €37.95.Huidige prijs is: €34.95.

Interdentale reinigingsmiddelen

Naast het poetsen van je tanden, is het belangrijk om ook de ruimtes tussen je tanden te reinigen. Gebruik flosdraad, tandenstokers of interdentale borsteltjes om tandplak en voedselresten te verwijderen.

Mondspoelmiddel

Een mondspoelmiddel kan een aanvulling zijn op je mondverzorgingsroutine tijdens de zwangerschap. Kies voor een mondspoelmiddel dat is goedgekeurd door tandheelkundige professionals en specifiek bedoeld is voor het verminderen van tandvleesontsteking en het bevorderen van een gezonde mond.

Oorspronkelijke prijs was: €26.96.Huidige prijs is: €25.95.
Oorspronkelijke prijs was: €37.74.Huidige prijs is: €31.95.

Tongreiniger

Een tongreiniger kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en vuil van het oppervlak van je tong. Dit kan helpen bij het verminderen van een slechte adem en het bevorderen van een frisse mond. Onthoud dat het altijd belangrijk is om regelmatig je tandarts te bezoeken, vooral tijdens de zwangerschap. Je tandarts kan je specifiek advies geven over mondverzorging en eventuele behandelingen die veilig zijn.

Veel gestelde vragen over zwangerschap en mondverzorging

Tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen aangeraden om regelmatige tandartsbezoeken te plannen en mogelijk vaker naar de tandarts te gaan dan normaal. Dit is omdat zwangerschap hormonale veranderingen met zich meebrengt die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden.

Tijdens de zwangerschap hebben sommige vrouwen meer kans op tandvleesaandoeningen, zoals zwangerschapsgingivitis. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot gevoeliger tandvlees, bloedingen en ontstekingen. Het is belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Bovendien kunnen tandvleesaandoeningen tijdens de zwangerschap verband houden met een verhoogd risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Het handhaven van een goede mondgezondheid tijdens de zwangerschap is dus belangrijk voor zowel de moeder als de baby.

Het wordt aanbevolen om ten minste twee keer per jaar een tandartscontrole en professionele reiniging te plannen, maar sommige zorgverleners kunnen aanvullende afspraken aanraden tijdens de zwangerschap, afhankelijk van de individuele situatie.

Het is belangrijk om je tandarts te informeren over je zwangerschap en eventuele veranderingen in je gezondheid. Ze kunnen specifiek advies geven en de beste behandelopties aanbevelen die veilig zijn tijdens de zwangerschap. Vergeet niet om goede mondhygiënepraktijken te volgen, zoals regelmatig poetsen en flossen, om je mond gezond te houden, zelfs tijdens de zwangerschap.

Het laten maken van röntgenfoto’s bij de tandarts tijdens een zwangerschap is veilig. De straling die vrijkomt is zeer gering. De tandarts maakt alleen röntgenfoto’s van het gebit of de kaak. Liever tot na de zwangerschap wachten met röntgenfoto’s? Geef dit dan aan bij je tandarts.

 1. Regelmatig tandenpoetsen: Poets je tanden minstens twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, gedurende minstens twee minuten per keer. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride. Poets in zachte cirkelvormige bewegingen en besteed aandacht aan alle tandoppervlakken.
 2. Flossen: Reinig dagelijks de ruimtes tussen je tanden en onder de tandvleesrand met flosdraad of interdentale borsteltjes. Dit helpt tandplak en voedselresten te verwijderen die zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden.
 3. Mondspoeling gebruiken: Een mondspoelmiddel kan een aanvulling zijn op je mondverzorgingsroutine. Kies een mondspoelmiddel met fluoride en antibacteriële eigenschappen om tandbederf te helpen voorkomen en de mondgezondheid te bevorderen. Gebruik het volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Gezonde voeding: Eet 7 keer per dag en eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Beperk de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, omdat suiker bijdraagt aan tandbederf. Drink ook voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden om de gezondheid van zowel jou als je baby te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Prenatale zorg: Het is essentieel om regelmatige prenatale controles bij te wonen. Deze controles stellen de zorgverlener in staat om de ontwikkeling en gezondheid van jou en je baby te volgen, eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen en passende zorg te bieden.
 2. Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, waaronder fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en zuivelproducten. Vermijd rauw of onvoldoende gekookt vlees, rauwe eieren, rauwe vis en bepaalde kazen die mogelijk bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de baby.
 3. Voldoende vochtinname: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, vooral omdat je lichaam extra vocht nodig heeft tijdens de zwangerschap.
 4. Vermijd schadelijke stoffen: Vermijd het gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby.
 5. Medicijnen en supplementen: Overleg altijd met je zorgverlener voordat je medicijnen, zelfzorgmiddelen of voedingssupplementen gebruikt tijdens de zwangerschap. Sommige medicijnen en supplementen kunnen schadelijk zijn voor de baby, dus het is belangrijk om professioneel advies in te winnen.
 6. Veiligheid en omgeving: Zorg voor een veilige omgeving, zowel thuis als op het werk. Vermijd potentieel schadelijke stoffen, zoals bepaalde chemicaliën en straling. Neem indien nodig maatregelen om jezelf te beschermen, zoals het dragen van beschermende kleding of het vermijden van bepaalde activiteiten.
 7. Lichamelijke activiteit: Overleg met je zorgverlener over welke vormen van lichaamsbeweging veilig zijn tijdens de zwangerschap. Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau verbeteren, je stemming verbeteren en helpen om fit en gezond te blijven tijdens de zwangerschap.
 8. Emotionele gezondheid: Zwangerschap kan emotioneel uitdagend zijn. Zorg voor voldoende rust, zoek steun bij je partner, familie en vrienden, en overweeg om te praten met een zorgverlener als je merkt dat je worstelt met je emotionele welzijn.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is, dus raadpleeg altijd je zorgverlener voor specifiek advies en begeleiding op basis van jouw individuele situatie

Geef een reactie