Doorkomende tandjes baby: wat kun je het beste doen?

Je baby kan flink last hebben van doorkomende tandjes. Wij krijgen regelmatig de vraag: wat kun je het beste doen tegen doorkomende baby tandjes? Het lijkt ons daarom belangrijk om meer over dit onderwerp te vertellen en daarbij het juiste advies over baby tandjes te geven.

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

Per kind kan het verschillend zijn wanneer de eerste tandjes doorkomen. Gemiddeld komen de eerste tandjes van je baby door met ongeveer 6 maanden. Sommige baby’s krijgen al tandjes vanaf 4 maanden, terwijl andere kinderen pas tandjes krijgen vanaf de eerste verjaardag. Pas wanneer het eerste tandje eenmaal door is, dan volgende de rest van de tandjes. Na de eerste tandje komt er gemiddeld één tand per maand bij.

Tip! Gebruik de eerste hulp bij opkomende tandjes 

Wanneer komen de eerste tandjes door? Welke tanden komen het eerst?
4 tot 7 maanden Gemiddeld komen de eerste tandjes door! Vaak zijn de snijtanden in de onderkaak.
8 tot 12 maanden De twee centrale tanden in de bovenkaak dienen zich aan. Vaak tegelijkertijd.
9 tot 16 maanden De vier tanden links en rechts naast de centrale snijtanden komen door. Zowel boven als beneden.
13 tot 19 maanden De voorste kiezen komen links en rechts door in beide kaken.
16 tot 22 maanden De vier hoektanden verschijnen tussen de eerste kiezen en de snijtanden.
20 tot 33 maanden De vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Oftewel: de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond de 3 jaar Een volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.

Welke babytanden komen als eerste door?

Het verschilt per kind wanneer de eerste tandjes doorkomen. Vaak komende eerste eerste centraal geplaatste snijtanden als eerste door. Daarna volgen de snijtanden in het midden aan de bovenkant. Bij de derde fase volgende de buitenste snijtanden in het bovengebit. Hierna breken de tanden en kiezen die aan de bovenzijde en onderzijde van het gebit zitten door. In de meeste gevallen is het melkgebit bij 3 jaar volledig compleet. In totaal hebben kinderen twaalf tanden en acht kiezen.

Welke babytanden komen als eerste door?

Wat zijn de klachten van baby’s bij tandjes die doorkomen?

Iedere baby ervaart het doorkomen van tandjes anders. Een baby heeft veel last van doorkomende tanden, terwijl een ander kind bijna er niets merkt. Deze fase is daarom erg belangrijk wanneer je kind wel reageert op het doorkomen van tandjes. Er kunnen namelijk klachten ontstaan waaraan je kunt herkennen dat de eerste tandjes doorkomen. Vaak hebben kinderen de behoefte om ergens op te bijten of de sabbelen. Een kind kan ook vaak in zijn gezicht wrijven of naar zijn oren grijpen. Ook kan het voorkomen dat je baby vaker huilt en ook wat minder slaapt doordat de tandjes doorbreken. Het is volkomen normaal dat deze symtomen of klachten aanwezig zijn.

Een teken van opkomende tandjes bij baby’s:

  • Baby kwijlt overmatig
  • De ontlasting ruikt zuur
  • Opgezwollen tandvlees of juist gebleekt tandvlees
  • Luieruitslag
  • Baby heeft minder eetlust dan normaal.

Ook kan het voorkomen dat tandjes die doorkomen gepaard gaat met koorts. Wanneer een baby koorts heeft wil dat niet perse zeggen dat de tandjes doorkomen. Om vast te stellen of je kind daadwerkelijk een tandje krijgt, is het belangrijk om aan het tandvlees te voelen. Zodra je een harde knobbel voelt, kan dit een teken zijn van tanden die gaan doorkomen.

Hoe verlicht je pijn bij tanden die doorkomen

Een baby kan veel last hebben van tandjes die doorkomen. Je kunt verschillende handelingen verrichten om de pijn voor je kind te verlichten:

  • Masseer het tandvlees voorzichtig.
  • Een bijtring geeft vaak afleiding tegen pijn van doorkomende tanden.
  • Geef iets zodat je kind erop kan kauwen, natuurlijk wel iets gezonds zoals een appel of een wortel. Vermijd suikerhoudende producten, want die kunnen voor tandbederf zorgen.
  • Gebruik tandgel om pijn te verlichten.

Wanneer moeten doorkomende tandjes gepoetst worden?

Zodra de eerste tandjes door zijn, dan kun je meteen beginnen met tandenpoetsen, bij voorkeur een elektrische tandenborstel speciaal voor kinderen. Baby’s tot twee jaar hoeven maar één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag. Poets het kindergebit twee minuten lang met een tandenborstel in combinatie met peutertandpasta. Ons advies is om peuterpasta tot de 5 jaar te gebruiken. In peutertandpasta zit namelijk minder fluoride in, hierdoor kan het geen kwaad wanneer je kind wat tandpasta door slikt.

Geef een reactie