Hoelang is tandpasta houdbaar?

Hoelang is tandpasta houdbaar?

Geen tandenpoetsen zonder tandpasta… Tandpasta is onmisbaar in onze mondverzorging. Tandpasta zorgt ervoor dat tandaanslag kunt wegpoetsen met een tandenborstel. Reinigingsmiddel reinigt niet alleen, maar verzorgt ook het tandvlees. Daarnaast voorkomt tandpasta dat je tandvleesproblemen of gaatjes kunt krijgen. Eigenlijk is tandpasta onmisbaar bij een goede mondverzorging. Veelal kopen mensen tandpasta voordelig met meerdere tandpasta’s tegelijkertijd, want je hebt altijd tandpasta nodig!

Vaak is aanbieding zo interessant, dat je meerdere tandpasta’s wilt bewaren, maar hoelang kun je tandpasta eigenlijk bewaren. En wat gebeurt er als de houdbaarheid van als je verlopen tandpasta gebruikt? In deze blog adviseren wij over de houdbaarheid van tandpasta.

Hoelang is tandpasta houdbaar?

De regel is dat tandpasta ongeveer twee jaar houdbaar is vanaf de productiedatum. Tegenwoordig wordt een houdbaarheidsdatum op de verpakking van de tandpasta aangeven. Dit betekent niet dat tandpasta onveilig is om na zijn houdbaarheidsdatum te gebruiken. De houdbaarheid van tandpasta kan wel verlopen zijn, zelfs als het ongeopend is, maar de houdbaarheidsdatum is vooral m.b.t. de effectiviteit van de ingrediënten die in elke afzonderlijke tube te vinden zijn. Tandpasta’s kunnen fluoride bevatten en belangrijke ingrediënten die helpen om gaatjes of verzwakt tandglazuur te voorkomen.

Wat gebeurt er als je verlopen tandpasta gebruikt?

Als je verlopen tandpasta gebruikt, kan het zijn dat de smaak en textuur veranderen. Ook kunnen de actieve ingrediënten in de tandpasta minder effectief worden, waardoor het minder goed werkt tegen tandbederf en tandvleesaandoeningen. Het gebruik van verlopen tandpasta kan dus leiden tot een verminderde mondgezondheid.

Gebruik van verlopen tandpasta

Kun je verlopen tandpasta gebruiken? Het antwoord is kort, ja. Verlopen tandpasta’s kunnen wel van smaak en werking verliezen. Wanneer je met een verlopen tandpasta poetst, is de kans op gaatjes aanzienlijk groter.

Hoe kun je de houdbaarheid van tandpasta verlengen?

Wij vertellen in 4 stappen hoe je de houdbaarheid van tandpasta kunt verlengen.

1. Bewaar tandpasta op de juiste manier

Een belangrijke factor is de manier waarop je tandpasta bewaard. Tandpasta hoort op een koele bewaard te worden. Tandpasta kun je daarom minder goed bewaren in hitte en vochtigheid. Hierdoor kan de consistentie en werkzaamheid van tandpasta beïnvloed worden.

2. Sluit de tandpasta goed af wanneer wanneer je de tandpasta niet meer gebruikt

Wanneer je tandpasta niet meer gebruikt, dan dien je de dop goed af te sluiten. Dit voorkomt dat er vocht en bacteriën bij de tandpasta kunnen komen en helpt om de werkzaamheid van de tandpasta te behouden.

3. Vermijd het delen van tandpasta

Het klinkt misschien handig om tandpasta samen met je partner of gezinsleden te delen, maar dit kan wel de houdbaarheid van de tandpasta beïnvloeden. Door tandpasta te delen, kunnen er bacteriën op de borstelharen van een opzetborstel aan een naar de andere persoon worden overgedragen.

4. Controleer de houdbaarheidsdatum 

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel belangrijk dat je regelmatig de houdbaarheidsdatum van je tandpasta controleert.

Nieuwe tandpasta nodig?

6 stuks
Oorspronkelijke prijs was: €38.10.Huidige prijs is: €34.95.
Bekijk het assoritment

Geef een reactie